AZAKA – compania care și-a propus să transforme deșeurile în energie

Categoria: Energie regenerabilă

Autorii proiectului: Marta Panco, Ronald Naar

Azaka vine pe piața din Republica Moldova ca să demonstreze că și din deșeuri poți face bani. Compania își propune să ofere servicii de consultanță, transport și instalare a biodigestoarelor în fermele zootehnice și cele agricole din țară.

Producerea biogazului este o metodă ieftină și practică de transformare a deșeurilor organice în sursă de energie. Cu toate acestea, puțin moldoveni recurg la instalațiile de biogaz.

Autorii proiectului planifică să-și înceapă activitatea în raionul Orhei, unde sunt peste 20 de ferme care, din păcate, nu valorifică deșeurile de care dispun. De exemplu, o fermă cu 5 bovine produce în jur de 200 kg de deșeuri pe zi, adică aproape 75 de tone pe an, ceea ce este suficient pentru a asigura funcționarea instalației de biogaz de capacitate mică.

Folosind deșeurile de grajd într-un biodigestor cu capacitatea de 5 m3, o fermă poate produce zilnic circa 19 m3 de biogaz, echivalentul a 53.700 Kw/an.

Biogazul, fiind un combustibil regenerabil cu un nivel ridicat de eficiență energetică, poate fi utilizat ca înlocuitor al combustibililor fosili. Azaka le propune fermierilor din Orhei să folosească această resursă energetică pentru încălzirea clădirilor sale și alte procese industriale.

Mai mult, fermierii care folosesc instalațiile de biogaz vor câștiga și din biofertilizatorii care pot fi utilizați în fermele lor, prin reducerea îngrășămintelor chimice și îmbunătățirea calității solului.

Prin urmare, ideea de business cu care a participat Azaka la proiectul GCIP Moldova contribuie la eficientizarea consumului de energie, optimizarea gestionării deșeurilor și sustenabilitatea activităților agricole din regiune.