Cel mai tânăr câștigător GCIP Moldova vrea să introducă în Republica Moldova conceptul de casă verde

Are doar 19 ani și se lansează în afaceri! Vorbim despre Maxim Vladimir care și-a propus să aducă în Moldova conceptul de clădire verde. Cel mai tânăr participant la acceleratorul de afaceri GCIP Moldova a impresionat prin ideea sa de business. El dorește să ”de-a viață” unei clădiri care să fie sinonim cu eficiență, utilitate, durabilitate și confort.

Tânărul intenționează să recurgă la tehnologii prietenoase mediului în fabrica de jucării din lemn a familiei sale – Alimvin CV.
”Clădirea noastră de producere este finalizată, dar analizam mai multe opțiuni pentru fațadă. Voiam ceva natural și ecologic. Totodată, în procesul de producere rămâneau destul de multe deșeuri și nu ne doream să fie aruncate. Odată ce a fost lansat apelul de concurs la GCIP Moldova, am înțeles ce exact trebuie să facem. Ne-am inspirat din diferite surse și am venit cu această idee inovativă”, a povestit Maxim.
Tânărul antreprenor a spus că planifică să implementeze un proiect de clădire verde din cap până-n picioare, utilizând o parte din deșeurile pe care le generează fabrica de jucării în procesul de producere.
”Vom acoperi pereții clădirii cu materiale naturale combinate cu lemnul care rămâne și nu mai poate fi utilizat în producere. Din deșeurile mărunte precum strușca, praful și alte deșeuri alimentare vom produce compost, care va putea fi utilizat ca îngrășăminte naturale pentru vânzare. Iar apa de la ploaie și toată zăpada vor fi colectate într-un loc amenajat special și va putea fi reutilizată”, a explicat el.
Totodată, Maxim Vladimir intenționează să conecteze clădirea la energia gratuită oferită de soare, prin instalarea panourilor fotovoltaice.
El susține că prin înlocuirea energiei electrice cu energie solară și mutarea într-o clădire de producție ecologică, se vor întâmpla câteva aspecte importante: eficiență energetică, utilizarea corectă a materialelor, îmbunătățirea calității mediului înconjurător, reducerea deșeurilor și a substanțelor toxice și cel mai important – transmiterea ideii altor clienți și producători care vor dori să implementeze astfel de proiecte.
Maxim a participat la cursurile de instruire puse la dispoziție în cadrul proiectului GCIP Moldova. Chiar dacă e cel mai tânăr participant, start-up-ul său a obținut punctaj maxim la categoria Clădiri verzi.
”Acest câștig pentru noi înseamnă foarte mult. Este o motivare că trebuie să studiem mereu, să fim creativi, să avem grijă de mediul înconjurător. Și, desigur, suportul financiar de 10.000 de dolari este o bună temelie în realizarea ideii noastre”, a spus Maxim.
Potrivit lui, premiul în valoare de 10.000 de dolari oferiți de UNIDO, prin intermediul proiectului GCIP Moldova, vor fi utilizați pentru dotarea clădirii cu panouri fotovoltaice și racordarea la operatorul național.

Articol elaborat de catre Stela Cheptene