Cele mai bune start-upuri și proiecte de eficiență energetică au fost premiate la Gala ”Moldova Eco Energetică 2023”

Cele mai impresionante idei de afaceri și proiecte de eficiență energetică au fost premiate, pe 15 decembrie, la Gala „Moldova Eco Energetică 2023”. Evenimentul a reunit reprezentanți guvernamentali, ambasadori, experți în energie regenerabilă, oameni de afaceri și pasionați de tehnologii curate. Scopul evenimentului a fost de a aduce în lumina reflectoarelor soluțiile şi tehnologii inovative în domeniul energiei verzi.

La competiția ”Moldova Eco Energetică” din acest an, 12 antreprenori și-au prezentat ideile de afaceri prin care vor să facă planeta mai curată cu utilizarea tehnologiilor verzi. În rezultatul unui amplu proces de jurizare, 5 start-upuri au devenit câștigătoare și au obținut premii de 10.000 de dolari fiecare.

  • Categoria ”Eficiență energetică”: câștigător Alexandru Calarașan, Prompt Engineering SRL, Modul solar de acoperiș cu recuperare a surplusului termic.
  • Categoria ”Clădiri verzi”: câștigător Vitalii Guțanu, G-Group Automation SRL, Utilizarea materialelor pur ecologice în construcția de case pasive şi utilizarea tehnologiilor moderne în managementul eficient al energiei electrice și termice.
  • Categoria ”Transport ecologic”: câștigător Daniel Trohin, Renter, Închirierea bicicletelor electrice.
  • Categoria ”Energie regenerabilă”: câștigător Vlad Burac, Renergy, Sistem informațional complex cu previziuni exacte privind producerea de energie regenerabilă.
  • Categoria ”Consum eficient de apă”: câștigător Victoria Danila, Davitex Neo LTD, Sistem inteligent de monitorizare a apei, prin care să transforme deșeurile textile în fibre, reutilizându-le pentru a crea produse vestimentare.

”Aceste finanțări reprezintă dovada că noi vrem să încurajăm ingeniozitatea și credem că este un pas important pentru a face Republica Moldova mult mai ecologică și mai sustenabilă în viitor. În total, vom aloca 150.000 de dolari pentru a avansa pe această cale. Sperăm să facem acest lucru și în viitor, cu un volum mai mare de investiții”, a declarant Olga Rataj, managerul Programului Global de Inovare în Tehnologii Curate (GCIP) din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost premiate și proiectele de eficiență energetică implementate în sectorul public din țară. Din cele 17 proiecte înregistrate în cursă, 5 au devenit câștigătoare la următoarele categorii:

  • Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul clădirilor publice – Gimnaziul ”Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei.
  • Cel mai bun proiect de producere a energie electrice regenerabile în clădiri publice –Managementul optimizării consumului de energie electrică a unei pompe de captare a apei utilizând energia solară din satul Molovata, raionul Dubăsari.
  • Cel mai bun proiect de producere a energiei termice regenerabile în clădiri publice – Tuburi solare pentru piscinele din centrul turistic ”Porțile Raiului” din satul Căplani, raionul Ștefan Vodă.
  • Cel mai bun proiect de eficiență energetică în domeniul iluminat stradal – Iluminarea cu felinare solare a parcurilor publice de odihnă și agrement din comuna Seliște, raionul Nisporeni.
  • Premiu special: Cel mai bun proiect de eficiență energetică și/sau energie regenerabilă implementat de o femeie – Modernizarea sistemului de iluminat public în Municipiul Strășeni.

”Pe parcursul anului 2020 – 2022 au fost implementate peste 800 de proiecte în domeniul eficienței energetice, proiecte care au avut impact și au adus schimbare în mediul unde au fost realizate. Noi suntem convinși că aprecierea efortului care a fost depus îi încurajează pe alții să ia exemplu. Despre asta e Gala ”Moldova Eco Energetică” – replicarea exemplelor bune, motivarea și stimularea inovației”, a menționat Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

„Moldova Eco Energetică” premiază cele mai bune proiecte energetice din țară începând cu anul 2011. În tot acest timp, peste 100 de inițiative au devenit câștigătoare la diverse categorii și au contribuit la dezvoltarea durabilă a Moldovei.

Evenimentul a fost organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), cu sprijinul Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, MĂ IMPLIC, ÎCS ,,Premier Energy ”, SRL, Ambalajmarket și Solar Energy.