Compania RENTER transformă livrările într-o experiență eficientă și sustenabilă

Serviciul de curierat s-a extins vertiginos în Chișinău în ultimii ani, iar antreprenorii locali văd potențial în acest sector. Una dintre aceste companii este Renter – un start-up ambițios care propune închiriere de biciclete electrice.

Această soluție sustenabilă și eficientă pentru transportul urban a fost apreciată la Competiția ”Moldova Eco Energetică 2023” pentru curaj, ambiție, un business plan viabil și angajament față de mediu.

La bazele acestei afacerii stau trei tineri de 19 și 20 de ani, care au început călătoria lor antreprenorială chiar de pe băncile școlii.

”Noi am procurat primele biciclete chiar în ziua în care am dat BAC-ul. Acest lucru a fost posibil datorită unui grant câștigat la o competiție de start-upuri”, ne-a povestit unul dintre fondatorii Renter, Dan Trohin.

Antreprenorul a dezvăluit că ideea de afacere a evoluat dintr-o serie de proiecte anterioare.

”Ultimul proiect a fost o platformă pe care oricine poate da orice obiect în chirie. Nu reușeam să atragem clienți și mentorul nostru din Olanda, în timpul unui apel, ne-a zis că acolo închirierea bicicletelor are succes. Atunci am decis să luăm această nișă și am început să o testăm”, a menționat tânărul antreprenor.

Băieții au început cu 6 biciclete electrice pentru Chișinău și în scurt timp au reușit să ajungă pe piața din București cu încă 18 unități.  

Astăzi, Renter este un serviciu inovator de închiriere a bicicletelor electrice, destinat în special curierilor care livrează mâncare. Prin acest serviciu, curierii își pot mări veniturile cu 30%, economisind combustibil și mentenanță pentru cei cu mașini, iar cei fără mijloace de transport pot începe să lucreze fără investiții semnificative.

În ceea ce privește concurența, fondatorul susține că în Chișinău, unde activează în principal, există puțină competiție reală.

”Suntem mai buni decât concurenții prin modelul de bicicletă puternic, ușor, confortabil și prin infrastructura de service pe care am dezvoltat-o. Adițional avem o aparență digitală mult mai pronunțată și suntem mult mai ușor de găsit”, a adăugat Dan.

Idea lor de afaceri și determinarea cu care un prezentat-o i-a făcut pe băieți să câștige premiul de 10.000 de dolari la categoria ”Transport verde” din cadrul Competiției ”Moldova Eco Energetică 2023”, finanțată de Programul Global de Inovare în Tehnologii Curate (GCIP).

”Competiția GCIP a fost cea mai intensă din toate la care am participat, a fost una de lungă durată, cu multe etape, dar cu perseverență treci prin ele rapid. Cursurile și mentorii au fost de mare ajutor. Pentru noi, să nu câștigăm nu era o opțiune, mai ales după zecile și sutele de ore depuse pentru aplicare și pregătire, dar oricum emoțiile erau mari în momentul anunțării câștigătorilor”, a povestit Dan Trohin.

Potrivit lui, premiul în valoare de 10.000 de dolari va fi investit pentru a achiziționa mai multe biciclete electrice în Chișinău, pentru a satisface cererea în creștere. Fondatorii vor adăuga o sumă similară ca contribuție proprie pentru a extinde și mai mult flota. Planul lor este să aibă în total 20 de biciclete în Chișinău, contribuind la creșterea durabilității și eficienței livrărilor în oraș.

Compania Renter, condusă de Dan Trohin și colegii săi, reprezintă o inițiativă inovatoare și inspiratoare în sectorul serviciilor de curierat. Prin introducerea bicicletelor electrice ca mijloc de transport pentru livrări, Renter nu doar că răspunde unei nevoi în creștere de livrări rapide și eficiente, dar contribuie și la reducerea emisiilor de carbon și promovarea unui transport urban sustenabil.