DAVITEX NEO oferă a doua viață pentru hainele uzate

Categoria: Eficiența apei

Autoarea proiectului: Victoria Dănilă

Industria textilă este unul dintre cei mai mari poluatori la nivel global, al doilea după petrol. Acest lucru este cauzat de impactul puternic pe care îl are asupra utilizării terenurilor, poluării apei și formării emisiilor de gaze cu efect de seră.

Datele statistice arată că, fiecare european anual procură și utilizează circa 26 kg de textile, dintre care 11 kg sunt aruncate după ce au fost purtate de doar 7-8 ori. Totodată, 87% din deșeurile textile din Europa sunt incinerate sau ajung la gropile de gunoi.

DAVITEX NEO a participat la GCIP Moldova cu o idee inovatoare în acest sens. Victoria Dănilă și-a propus să dea a doua viață hainelor vechi.

După o tehnologie unică, ea intenționează să transforme deșeurile textile în fibre, pe care se le reutilizeze pentru a crea produse vestimentare marca DAVITEX NEO.

Procesul tehnologic este format din câteva etape ce presupun sortarea hainelor vechi, mărunțirea și filtrarea lor de anumite murdării și obținerea fibrelor din care se pot produce în final piese vestimentare sustenabile.

Mai mult, această îmbrăcăminte va fi destinată copiilor născuți prematur, persoanelor cu nevoie speciale sau pacienților în stare gravă. Hainele vor fi cusute după un design inovativ, funcțional și adaptabil la nevoile persoanelor îndurerate. De exemplu, aceste piese vestimentare oferă acces la anumite zone ale corpului, iar pacientul nu e nevoit să se dezbrace complet, oferindu-i confort și siguranță.

Prin urmare, DAVITEX NEO se bazează pe reciclare și tehnologii de producție durabilă. Start-up-ul e menit să formeze un lanț valoric axat pe sănătatea oamenilor și protecția mediului.