Eco Car Wash – prima spălătorie auto din Moldova cu un circuit închis al apei și energie de la soare

Două surori din Dubăsari s-au ambiționat să pună pe roate o afacere verde. Natalia Dorofeev și Tatiana Dragan intenționează să deschidă prima spălătorie auto din țară cu un circuit închis al apei – Eco Car Wash. Scopul de bază al proiectului este reducerea consumului de apă în timpul spălării autovehiculelor și utilizarea eficientă a resurselor energetice.

”Ideea ne-a venit prompt. Ne gândeam la un proiect eco, dar și profitabil pe piața din Moldova. La noi sunt foarte multe spălătorii auto, dar niciuna, din păcate, nu pune accent pe tehnologii pure. Republica Moldova este o țară mică, are acces limitat la apă și nu dispune de propriile resurse energetice. Proiectul nostru își propune să rezolve aceste obstacole prin crearea unui concept nou și eficient de utilizare a apei și energiei într-un mod durabil”, a povestit Natalia Dorofeev.

Start-up-ul și-a propus să combine tehnologii prietenoase mediului. Eco Car Wash va utiliza o metodă de spălare și curățare a autovehiculelor 100% ecologică, în baza unui circuit închis al apei. Prin acest sistem de spălare inovator, apa recirculată poate fi utilizată pentru toate operațiunile, ceea ce crește eficiența și reduce costurile firmei.

”Suntem ecologici cu sistemul nostru de spălare auto. Reducem utilizarea apei prin reciclarea apelor uzate. Totodată, vom utiliza energie solară termică pentru încălzirea apei și energie solară fotovoltaică pentru producerea de energie electrică”, a adăugat tânăra antreprenoare.

Prin urmare, Eco Car Wash va instala colectoare solare termice pentru încălzirea apei și panouri fotovoltaice pentru electricitate: ”Ambele module ne vor oferi oportunitatea să utilizăm 100% energie regenerabilă. În timp, acest lucru va avea un impact major asupra aspectului economic al afacerii”, a zis ea.

În proiectul Nataliei Dorofeev se arată că în Moldova sunt 716 906 de mașini, inclusiv taxiuri, 21 076 de autobuze și microbuze și 190 850 de camioane care transportă marfă. Iar Eco Car Wash își propune să acopere 5% din nevoile parcului auto al țării.

Natalia împreună cu sora ei au beneficiat de cursuri de instruire în cadrul proiectului Clean Technology Innovation Programme for SMEs Start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova): ”Cursurile au fost foarte utile și la momentul potrivit. Am primit răspunsuri la foarte multe întrebări, care ne-au ajutat să transform ideea într-un proiect de succes”, a menționat Natalia. 

Datorită ideii inovative și prezentării reușite, Eco Car Wash a ocupat locul I la categoria ”Eficiența apei” în cadrul concursului ”Moldova Eco Energetică 2022”. Tinerele antreprenoare s-au ales cu premiul în valoare de 10.000 de dolari, oferiți de GCIP Moldova.

”Nu ne-am așteptat să câștigăm, dar desigur că suntem foarte bucuroase. Participarea la acest proiect ne-a dat mult curaj și încredere de a merge mai departe. Acum suntem la etapa de căutare a surselor financiare adiționale pentru a lansa start-up-ul”, a adăugat antreprenoarea.

Potrivit ei, acest proiect pilot va fi lansat la Chișinău – municipiul cu cel mai mare număr de mașini. Ulterior, antreprenoarele din Dubăsari își propun să deschidă astfel de spălătorii în principalele orașe ale țării.