Energie de la soare pentru Liceul – Grădiniță Merenii Noi

Categoria: Clădiri verzi

Autoarele proiectului: Angela Suhin, Cătălina-Maria Nigai, Rodica Chigai

Instituția Publică Gimnaziul – Grădiniță Merenii Noi a participat la GCIP Moldova cu ideea de a instala panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirii. Scopul proiectului este de a asigura instituția de învățământ cu energie electrică din surse alternative, pentru a obține stabilitate energetică și a putea face față creșterii galopante a prețurilor la resursele energetice.

Pentru început, echipa proiectului planifică să instaleze 15 panouri solare, cu capacitatea de 10 kW, care să asigure consumul anual de electricitate al instituției, care este de 14.000 kW. Iar surplusul de energie care se va forma, va fi vândut în rețeaua operatorului național. 

Lând în calcul prețul actual la energia electrică, autoarele proiectului consideră că, această tehnologie va permite instituției să economisească anual aproape 67.000 de lei – bani care pot fi investiți în același produs. Ideea lor este să cumpere încă două baterii pentru a furniza electricitate rezervorului care asigură instituția cu apă potabilă.

Termenul de exploatare al panourilor fotovoltaice este de 25 de ani, asta înseamnă că pentru următorul sfert de secol, instituția de învățământ ar fi asigurată cu energie de la soare.

Autoarele proiectului își doresc să devină ambasadoarele utilizării surselor de energie regenerabilă. Tinerele intenționează să organizeze acțiuni de informare, să promoveze acest concept și să inspire alte persoane, agenți economici și instituții publice din țară să opteze pentru energia verde.