EVECO Construction – compania care construiește un viitor sustenabil. Află totul despre construcția caselor din paie și lut după o tehnologie inovatoare

Cum ar fi să-ți construiești casa în 3 luni, iar în loc de beton sau cotileț să folosești lemn, paie și lut? EVECO Construction este prima companie din Moldova care s-a ambiționat să construiască locuințe ecologice și eficiente energetic.

Acum un an, Zahari Dolomanji, Anatolie Marinov și Alexandru Roznerița au pus bazele unei întreprinderi specializate în ridicarea caselor din panouri de lemn, umplute cu paie presate. Această tehnologie este pe larg răspândită în toată lumea, însă mai puțin în Moldova.


”A fost ideea partenerului meu. El a vrut să construiască o fermă din materiale ecologice și mi-a propus să facem o analiză a pieței. Am avut câteva vizite în alte țări: Ucraina, Germania, Marea Britanie. Am văzut că există astfel de case rezidențiale și am decis să încercăm să le construim și în Moldova. Apoi, în proiect s-a implicat al treilea nostru partener care a absolvit o școală de construcție în Londra și e specializat în case ecologice”, a povestit Zahari Dolomanji.

Potrivit lui, această tehnologie de construcție este unică prin faptul că se utilizează doar materiale naturale reciclabile: lemn, paie, lut, var și nisip. Componența acestor panouri face pereții ”să respire”, iar calitatea aerului din locuință este excelentă, respectiv, nu se formează vapori nocivi, igrasie și mucegai. Deși locuința e din paie, tehnologia presupune o izolare termică impresionantă.

”Când stai în așa casă, simți miros de lemn, paie, lut. Parcă ai fi în mijlocul pădurii și ești în echilibru cu natura. În termen lung, clienții noștri vor avea costuri minime de încălzire și microclimat de tip aer condiționat: iarna este cald și vara răcoros. Consumul de energie ar fi de până la 15 kWh/m2 pe an, ceea ce este de 8 ori mai puțin decât în casele din materiale de construcție clasice”, a explicat Zahari.

Tânărul antreprenor recunoaște că cea mai mare provocare pentru ei sunt stereotipurile din societate: ”Toți își amintesc de povestea celor trei purceluși. Se tem de foc, șoareci și vânt. Însă experiența de ani de zile a altor țări demonstrează contrariul. Paiele din panouri sunt atât de bine compactate, încât rozătoarele nu sunt în stare să pătrundă. Testările noastre de laborator au demonstrat că panourile sunt rezistente la foc deschis timp de 120 de minute, adică nu iau foc. Iar vânturile din Moldova nu sunt în stare să scoată din temelie casele noastre cu carcasă dublă”, a povestit Zahari.

Deși sunt la început de cale, băieții de la EVECO Construction au realizat deja câteva proiecte de anvergură, printre care și complexul de agrement “KOZY” din Pohrebea, Dubăsari.

Ideea de afacere a tinerilor a fost apreciată și la competiția Moldova Eco Energetică pentru start-up-urile din cadrul proiectului Clean Technology Innovation Programme for SMEs Start-ups in the Republic of Moldova, ediția 2022. Compania EVECO Construction a obținut un premiu în valoare de 10 000 de dolari la categoria ”Eficiență energetică”.
”Prin faptul că am câștigat acest concurs, am înțeles că ceea ce facem noi nu e ciudat, dar e ceva important și suntem pe calea dreaptă. Vom utiliza acești bani pentru a construi o casă rezidențială, prototip real, un fel de show house, unde va locui o familie – clienți de-ai noștri. În acest mod, toți cei interesați vor vedea cum e să locuiești în așa casă, pentru că în Moldova ele, pur și simplu, încă nu sunt”, a adăugat tânărul.
Printre planurile băieților de la EVECO Construction se mai numără mutarea procesului de producere de la Comrat la Chișinău și extinderea pe piața din România, unde se înregistrează o cerere mare pentru locuințele eco.

”Ceea ce facem nu e pentru a câștiga bani, ci pentru a schimba lumea. 80% din toate paiele din Moldova sunt arse în câmp. Paiele conțin celuloză și mult CO2, iar atunci când le ardem e o catastrofă pentru ecologie. Scopul nostru e să schimbăm percepțiile oamenilor și să creăm un mediu favorabil la schimbările climaterice”, a concluzionat Zahari.

În 2017, peste 1 500 de case modulare au fost construite în Franța folosind paiele ca izolație și peste 100 000 de astfel de locuințe au fost ridicate în Statele Unite.
Lucrările de construcție durează 3 – 5 luni, iar 1 m2 de perete din panouri costă 210 de euro.

Articol elaborat de Stela Cheptene