Potențialul energiei geotermale, discutat la „Investor Connect 2023”- cel mai mare eveniment al anului dedicat acestui subiect

Energia geotermală reprezintă o formă durabilă și inepuizabilă de energie, iar Republica Moldova trebuie să valorifice la maxim căldura oferită cu generozitate de Pământ. Aceste concluzii au fost trasate la un eveniment de anvergură desfășurat la Chișinău în data de 1 decembrie – „Investor Connect 2023”.  

La această platformă de discuții au participat zeci de antreprenori care își doresc să implementeze soluții tehnologice din industria geotermală și investitori din domeniul energiei curate.

Consultanții naționali ai proiectului GCIP Moldova au făcut o analiză detaliată în legătură cu perspectivele de utilizare a acestei surse de energii în țara noastră. Mihai Tîrsu a prezentat aspectele tehnice ale unei instalații geotermale, componentele de bază, modalitatea de funcționare și avantajele acestei tehnologii. Mihai Lupu a vorbit despre modelele de business în care pot fi utilizate tehnologiile geotermale și impactul pe care îl pot avea pentru creșterea gradului de independență energetică a Republicii Moldova. Corina Guțu-Chetrușca a făcut o analiză privind impactul asupra mediului în procesul de montare și de funcționare a instalațiilor geotermale, iar Cristina Lazariuc s-a axat pe principalele aspecte legate de egalitatea de gen.

Totodată, experți în energie verde din Islanda, lider mondial în utilizarea instalațiilor geotermale, au vorbit despre avantajele utilizării acestui tip de energie, ultimele inovații în domeniu, au prezentat studii de caz și cele mai bune practici în sector.

”Islanda este un exemplu eminent în utilizarea acestor resurse energetice. Prin organizarea evenimentului dat, ne-am propus să creăm premisele unor parteneriate de succes în sectorul energiei geotermale din Islanda și Republica Moldova, să încurajăm colaborările și să facilităm atragerea investițiilor în asemenea tehnologii”, a menționat coordonatorul național al proiectului GCIP Moldova, Nicolae Soloviov.

La „Investor Connect 2023” au participat reprezentanții Iceland GeoSurvey (ÍSOR), una dintre cele mai renumite companii islandeze specializate în producerea energiei geotermale de peste 20 de ani.

”ÍSOR a fost implicată în majoritatea proiectelor geotermale din Islanda. Am remarcat că trebuie să ne gestionăm resursele în mod durabil și echilibrat. Astfel, le vom putea utiliza timp de decenii sau chiar secole. Nu știu foarte multe despre resursele geotermale din Moldova, dar am aflat că aveți izvoare termale cu temperaturi de 30-50 °C, și asta arată că există posibilitatea de a folosi energia geotermală în Moldova”, Bjarni Richter, șeful departamentului de dezvoltare a afacerilor și marketing la ÍSOR.

Evenimentul a fost organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Proiectul GCIP Moldova, finanțat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială și Fondul Global de Mediu.