Premieră pentru Moldova! Panouri fotovoltaice instalate pe un rezervor de apă din Roșcani, Anenii Noi

Tehnologiile se dezvoltă cu o viteză uluitoare. Astăzi putem vedea panouri fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor, pe suprafețe întinse de teren și mai nou – chiar pe apă! Vladimir Varvarici s-a ambiționat să fie primul moldovean care implementează această tehnologie în țara noastră.

Directorul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații ”AgroAcvila” își dorește să instaleze panouri solare pe un bazin acvatic din satul Roşcani, Anenii Noi.

”Scumpirea prețurilor la resursele energetice m-a determinat să caut soluții. Studiind literatură, făcând o analiză, am văzut că în multe țări, precum China, India, sunt instalații puse deasupra apei care dau un coeficient ridicat de energie. Se știe că orice conductor de electricitate, dacă se încălzește, își micșorează capacitatea de emitere cu 17 – 24%, însă apa oferă acel efect de răcire care îmbunătățește eficiența elementelor fotovoltaice”, a explicat Vladimir Varvarici.

Sistemul Centralizat de Irigare Roșcani deservește 63 de fermieri. Vladimir Varvarici susține că în procesul de irigare, asociația este foarte dependentă de energie electrică. O altă problemă este că în sezonul de irigare, când e foarte cald, din rezervor se evaporă o cantitate de circa 1.000 m3 de apă.

”Această problemă are o influență negativă nu doar asupra veniturilor asociației, ci mai ales asupra mediului, deoarece resursele naturale ca apă sunt consumate ineficient. Însă panourile solare interconectate şi amplasate pe apă oferă soluție la această problemă strigentă”, a adăugat antreprenorul.

Vladimir Varvarici și-a propus să instaleze o ”fermă de panouri solare plutitoare” cu o capacitate de 200.000 kW pe rezervorul SCI Roșcani. Ideea de business presupune producerea energiei și distribuirea ei în rețea.

”Noi o să distribuim energia în rețea. Iar în perioada lucrărilor în câmp, când e sezonul de irigare și avem nevoie de energie electrică, o vom cumpăra înapoi de la operatorul național. De exemplu, pe parcursul anului de gestiune 2022, consumul mediu de energie electrică a fost de 0,6 kw la 1 m3 de apă. Odată cu realizarea ideii de proiect, ne propunem înlocuirea a jumătate din consumul de energie electrică consumată în sezonul de irigare cu energie verde”, a zis el. 

Antreprenorul este convins că acoperirea rezervorului cu panouri fotovoltaice va reduce costurile la energie, va încetini procesul de evaporare a apei din bazin, va dezvolta sectorul de irigații și va crește competitivitatea producătorilor agricoli din regiune. Un alt scop de-al lui e să transforme SCI Roșcani într-o bază tenică universitară.

”Din 2015 lucrez la SCI Roșcani. În tot acest timp am fost vizitați de foarte mulți studenți de la Universitatea Tehnică și Universitatea Agrară. Așa că am o dorință – acest sistem să fie ca un laborator pentru pregătirea studenților în domeniul hidrotehnicii și energeticii. Să vadă și să testeze aici cele mai noi tehnologii”, a spus Vladimir Varvarici.

Până ideea lui va deveni realitate, SCI Roșcani trebuie să renoveze rezervorul de stocare a apei, să realizeze un proiect tehnic, să pregătească carcasa metalică pentru montarea panourilor și să se conecteze la furnizorul de energie electrică.

Pentru realizarea acestui proiect de anvergură, SCI Roșcani are nevoie de circa 4.500.000 de lei. Primul ajutor a venit de la proiectul Clean Technology Innovation Programme for SMEs Start-ups in the Republic of Moldova. Ideea de afacere a lui Vladimir Varvarici a devenit câștigătoare la categoria ”Eficiența apei” și a fost premiată cu 10.000 de dolari.  

”M-am bucurat ca orice copil când primește nota 10. GCIP Moldova e un proiect binevenit în țara noastră. Dezvoltă spiritul antreprenorial, cetățenii se implică în niște lucruri frumoase. Oamenii gândesc, vin cu idei inovative, să străduie să facă ceva pozitiv pentru țară, pentru protecția mediului și un viitor durabil”, a conchis el.