Seminar pentru facilitarea finanțării afacerilor verzi

GCIP Moldova împreună cu Agenția pentru Eficiență Energetică au organizat astăzi, 8 decembrie curent, un seminar de dezvoltare a capacităților în finanțarea proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă. Scopul evenimentului a fost de a sprijini sectorul bancar pentru a face față provocărilor și a valorifica oportunitățile de finanțare a afacerilor verzi.

La această platformă de discuții au participat oficiali guvernamentali, specialiști în energia regenerabilă, academicieni, reprezentanți ai sectorului bancar și antreprenori care implementează tehnologii curate în țara noastră.

În deschiderea evenimentului, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, a declarant că acest seminar reprezintă o oportunitate unică de fi alături de antreprenori, de a identifica soluții la provocările actuale și de a stabili parteneriate fructuoase pentru viitorul energetic al Republicii Moldova.

Agenda seminarului a fost meticulos elaborată ca răspuns la interesele exprimate de reprezentanții sectorului bancar și la nevoile oamenilor de afaceri care dezvoltă proiecte sustenabile.

În cadrul evenimentului au avut loc discuții aprofundate pe teme precum noile reglementări, riscuri și oportunități în finanțarea proiectelor de energie verde, iar experții din cadrul proiectului GCIP Moldova au elaborat prezentări la aceste subiecte.

Dorina MARGINE, consultant financiar, a elaborat o analiză comparativă a instrumentelor de finanțare din sectorul bancar și nebancar, adică dintre credite și granturi.

Mihai LUPU, consultant în afaceri, a descris în detaliu mecanismele de sprijin financiar existente pe piață, funcționalitatea lor și procesul de aplicare.

Mihai TÎRȘU, consultant tehnic, a explicat funcționalitatea tehnologiilor și procesul de generare a energiei verzi din punct de vedere tehnic.  

  • Nicolae OLARI, consultant în domeniul politici, a prezentat mecanismele de sprijin existente, făcând o analiză comparativă între ele.

Corina GUȚU, consultant de mediu, a descris impactul asupra mediului în procesul de montare a unei instalații de energie regenerabilă și procesul de funcționare a acestuia.