SPAM Car Sharing – soluția lui Sever Bolokan pentru mai multă mobilitate și un oraș mai curat

Oricât ai strânge banii la ciorap, tot nu ai destui pentru a-ți procura un automobil, iar leasing-ul nu ți se pare cea mai sigură idee? Sever Bolokan vine cu o soluție pentru cei care au permis de conducere, dar nu dispun de propria mașină. Tânărul de 24 de ani lucrează la un proiect inovativ pentru infrastructura urbană a Chișinăului – serviciul de car sharing.

Acest serviciu presupune închirierea mașinilor pe perioade scurte de timp. Mai exact, un număr mare de mașini este pus la dispoziție în diverse locații din oraș, iar utilizatorii verifică unde e cel mai apropiat vehicul disponibil prin intermediul unui website sau al unei aplicații. Pentru a se înscrie, utilizatorii au nevoie de permis de conducere, buletin de identitate și un card de credit sau debit prin care să plătească serviciul.

”Lucram într-o companie mare. Mașina mea e foarte veche și se defecta des. Am întârziat la muncă de câteva ori din acest motiv, așa că nu am primit bonusul lunar – o sumă considerabilă de bani. Și atunci mă gândeam: ”Să-mi cumpăr altă mașină? E prea scump. Cu taxiul să mă deplasez? E scump și anevoios”. Atunci mi-a venit ideea de car sharing. Asta s-a întâmplat în ianuarie 2022”, a povestit Sever.

Deși în marile orașe ale lumii serviciul de car sharing este foarte cunoscut și utilizat, Sever recunoaște că moldovenii încă sunt sceptici cu privire la închirierea de mașini, iar simțul proprietății este adânc înrădăcinat în cultura noastră. 

De ce oamenii ar trebui să apeleze la car sharing? E simplu – economisesc bani. Dacă aveți propria mașină, cheltuiți foarte mulți bani pe cumpărare, deservire, alimentare cu combustibil, reparație, revizie tehnică, achitare de taxe și impozite, plăți pentru parcare, spălătorii auto, filtre, ulei, întreținere. SPAM Car Sharing vă scutește de toate aceste probleme. Ai urcat în mașină și te-ai pornit”, a explicat tânărul.

Sever Bolokan își dorește să pună pe roate acest start-up prin procurarea a 50 de automobile electrice și elaborarea aplicației care să gestioneze fluxul lor.

”Scopul de bază e să fac un model de business care să fie valabil în orice colț al lumii. Ideea e să oferim servicii comode pentru clienții noștri. De fapt, car sharing-ul e considerat în multe țări ca mijloc de transport public. Unul dintre planurile noastre de viitor e să negociem cu autoritățile locale, iar mașinile noastre să meargă pe benzile destinate transportului public. În acest fel, clienții vor scăpa de ambuteiajele infernale din oraș”, a adăugat Sever.  

Printre obiectivele tânărului se numără și amenajarea de parcări în mai multe zone ale orașului. 

Server Bolokan a participat la cursurile de instruire ale proiectului Clean Technology Innovation Programme for SMEs Start-ups in the Republic of Moldova, și-a prezentat ideea de business și a primit un grant în valoare de 10.000 de dolari din partea UNIDO. 

”Acest proiect m-a ajutat să aflu ceva nou. Câte ceva știam, la altceva am început să atrag mai multă atenție. Trainerii ne-au ajutat mult. Sunt surprins și mă bucur mult de acest câștig”, a spus autorul proiectului.  

Tânărul estimează că pentru lansarea start-up-ului ar avea nevoie de circa 175.000 de dolari. Banii câștigați în cadrul proiectului GCIP Moldova o să-i cheltuie pentru campanii de marketing și informare în masă în legătură cu setarea unui nou sistem de valori și stil de viață, atitudini față de natură, ecologie și îmbunătățirea lumii din jurul nostru.