Zeci de participanți la Climathon 2023 au venit cu idei inovative în domeniul energiei verzi și protecției mediului

Zeci de persoane pasionate de tehnologiile curate și antreprenori care își propun să dezvolte afaceri prietenoase mediului au participat, în perioada 15 – 16 mai 2023, la Chișinău, la o nouă ediție de Climathon. Evenimentul a fost organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), în cadrul proiectului „Programul de inovare în tehnologiile curate pentru IMM-uri și start-up-uri din Republica Moldova (GCIP Moldova)”.

Scopul acestui Climathon a fost de a susține proiecte și idei inovatoare care să reducă impactul negativ al schimbărilor climatice, prin diminuarea poluării, îmbunătățirea mobilității, colectarea și sortarea deșeurilor, precum și promovarea transportului ecologic.

,,Noul format al Climathon în Republica Moldova reprezintă o componentă de pre-accelerare a proiectului GCIP Moldova și își propune să susțină inițiativele antreprenoriale și ideile de afaceri în etapa de aplicare pentru apelul de propuneri de proiecte lansat recent. Avem toată încrederea că în urma acestui program în țara noastră vor apărea tot mai multe companii verzi, care vor contribui la dezvoltarea economiei naționale și protecției mediului”, a menționat Nicolae Soloviov, Coordonatorul Național al proiectului „Programul de inovare în tehnologiile curate pentru IMM-uri și start-up-uri din Republica Moldova (GCIP Moldova)”.

Prin urmare, participanții la Climathon 2023 au obținut mai multe detalii spre proiectul GCIP Moldova și cum să aplice la apelul propunerilor de proiecte lansat pentru start-upurile care își doresc să implementeze soluții de eficiență energetică prin utilizarea tehnologiilor curate.

„Scopul nostru principal la Agenția pentru Eficiență Energetică este să promovăm implementarea tehnologiilor noi în domeniul eficienței energetice în toate sectoarele intensive din punct de vedere al consumului de energie. Pentru a diminua impactul schimbărilor climatice la nivel global, este necesar să adoptăm acțiuni și măsuri inovatoare, inclusiv accelerarea tranziției către tehnologii energetice cu emisii reduse de CO2. Așa vom construi o economie durabilă, cu emisii scăzute de carbon și vom atinge obiectivele climatice și energetice asumate de Republica Moldova, în calitate de Stat Candidat al UE”, a punctat Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Pe parcursul evenimentului, participanții au avut oportunitatea de a-și împărtăși ideile și au fost încurajați să participe la Competiția Moldova Eco Energetică 2023 unde vor fi premiate cu 10.000 de dolari cele mai bune start-upuri la categoriile eficiență energetică, energie regenerabilă, eficiența apei, clădiri verzi, transport verde.

Pentru a aplica la apelul propunerilor de proiecte, accesați acest link: https://gcip.tech/register/?country=10. Termenul limită de depunere a dosarelor este 30 mai 2023.